De kern van de financiële strategie is nauw verweven met de inhoudelijke ambitie om te groeien. De huidige omvang van de stad én de samenstelling van de bevolking maakt dat het een continue uitdaging is om de voorzieningen blijvend in stand te houden. Deze uitdaging geeft een permanente druk op het structurele begrotingsevenwicht.
Door het draagvlak (meer inwoners en meer inwoners met draagkracht) voor deze voorzieningen te vergroten wordt deze uitdaging structureel verkleind. Allereerst door toenemende inkomsten uit het gemeentefonds en onroerende zaakbelasting (OZB). Daarnaast ook door een efficiënter gebruik van de bestaande culturele en sportieve voorzieningen van de stad. Tenslotte ook door minder aanspraak op de sociale en maatschappelijke voorzieningen.
De leidende principes en dan met name het principe Dordrecht Groeit en de bijbehorende toetsvraag: Leidt deze keuze tot méér draagkracht? vormen het kader in het vasthouden van deze groeiambitie.Om de financiële strategie te laten slagen is het van cruciaal belang dat het antwoord op deze vraag positief is en positief blijft.
In eerste instantie is deze groei vanuit financieel perspectief kwantitatief. Meer inwoners, meer woningen zorgen voor meer inkomsten uit het gemeentefonds en OZB-opbrengsten. Meer inwoners en woningen leiden tot het gewenste verdieneffect in het gemeentefonds.
Natuurlijk heeft de groei ook kwalitatieve aspecten. Deze komen veel meer naar voren in de leidende principes Dordrecht Zorgt, Verdient en Verbindt. Invulling van deze leidende principes leidt echter veel minder direct tot een financiële verbetering. Invulling van deze leidende principes leidt op langere termijn wel tot meer inwoners met draagkracht. Dit leidt vervolgens ook tot positieve financiële effecten.
De exploitatie begroting van de gemeente biedt niet voldoende ruimte om de groei naar een stad van 140.000 inwoners te financieren. Er is daarom gekeken naar alternatieve financiering van de groeiambitie.