Financiële strategie

Garantstellingen/leningen

Naast het direct inzetten van exploitatie middelen voor het bereiken van doelstellingen kan de gemeente met behulp van garantstellingen en leningen andere partijen in staat stellen/faciliteren om inzet te plegen ten aanzien van gemeentelijke doelstellingen.

Natuurlijk is dit niet geheel risicoloos. In het geval van garantstellingen kan op enig moment worden teruggevallen op de garantstelling, waarbij gemeentelijk vermogen wordt aangesproken. Of in het geval van subsidies kan de lenende partij in de omstandigheden komen dat de verschuldigde rente/aflossing niet voldaan kan worden.  

In de nota Garantstellingen en leningen is het huidige beleid vastgelegd met betrekking tot garantstellingen en leningen. Hierin liggen onder andere wettelijke en gemeentelijke criteria vast ten aanzien van het verstrekken van garanties en leningen. De criteria voldoen tot op vandaag. In dezelfde nota worden doelgroepen gespecificeerd die in aanmerking komen voor garantstellingen en leningen wanneer aan de genoemde criteria wordt voldaan. Dit aspect van de nota voorziet niet in alle situaties in een kader. Bepaalde doelgroepen worden nadrukkelijk ingesloten, andere worden nadrukkelijk uitgesloten. Dit is echter geen sluitend geheel. Met name op het gebied van duurzaamheid (o.a. asbestsanering, funderingsproblematiek) liggen geen uitspraken vast. Ook binnen de huidige kaders zouden op basis van specifieke besluiten in het kader van duurzaamheid leningen/garanties kunnen worden verstrekt. Momenteel zijn daar nog geen voorbeelden van. Sinds het vaststellen van de nota is bijvoorbeeld wel de zogenaamde Blijvers-lening geïntroduceerd.

Waar risico's acceptabel zijn en waar met behulp van leningen/garanties tegen lagere maatschappelijke kosten, dan op andere manieren, doelstellingen kunnen worden bereikt, willen we de doelgroepen benadering op dit punt verbreden.

ga terug