Groeiagenda

Welke ontwikkelingen zijn er nodig voor de Groeiagenda?

De verwachte verkoopopbrengst van Eneco is een unieke kans én hard nodig om de groeiambitie van onze stad daadwerkelijk vorm te kunnen geven: om zélf te investeren en om marktpartijen en medeoverheden te stimuleren ook te investeren in onze stad.

Tot en met 2022: voor de toevoeging van de eerste 4.000 woningen (t/m 2022) zijn extra investeringen nodig om op de verschillende locaties de benodigde bovenwijkse voorzieningen te treffen en grote infrastructurele ingrepen te realiseren. Dit zijn investeringen die nu al nodig zijn, maar óók bijdragen aan de randvoorwaarden voor de verdere groei van de stad: een voorbeeld is de Park & Walk voorziening op de Weeskinderendijk, waar we nu al op inzetten om de gebiedsontwikkeling Spuiboulevard mogelijk te maken, maar die ook voorwaardenscheppend is voor het later te ontwikkelen Maasterras.

De grootste investeringen in bedrijventerreinen, waar nieuwe ondernemers zich kunnen vestigen waardoor een groot deel van de beoogde 4.000 nieuwe banen ontstaan, zijn in de vorige periode al gedaan.

Op weg naar 2030: het voornamelijk binnenstedelijk toevoegen van de volgende 6.000 woningen (t/m 2030) brengt aanzienlijke grotere gemeentelijke investeringen met zich mee. Deze aantallen zijn namelijk niet meer eenvoudig in te passen in de bestaande stad en vragen om een herindeling van de stad en een forse transformatie van gebieden. Deze ingrepen liggen voornamelijk in de randvoorwaardelijke infrastructurele kant, zoals op de locaties Spuiboulevard, Leerpark/Gezondheidspark (N3) en de transformatiekosten voor bijvoorbeeld Maasterras en Wantijzone. Het gaat om grote ingrepen, zoals het verleggen van bruggen, aanleggen van nieuwe routes/tunnels, het verplaatsen van bestaande functies (bijvoorbeeld bedrijven of sportvoorzieningen) en het geschikt maken van nieuwe gebieden voor woningbouw (bijvoorbeeld nieuwe woningbouw op/aan het water). Nieuwe verbindingen heffen bestaande barrières op en stimuleren het gebruik van fietsverkeer en OV. Met deze ingrepen ontstaan bovendien nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, bijvoorbeeld een nieuw stadspark, en om onderwerpen als duurzaamheid en klimaatbestendig bouwen te integreren in de nieuwe ontwikkelingen. Met de realisatie van de 6.000 woningen wordt dus nadrukkelijk niet alleen de beoogde groei van het woningaanbod gerealiseerd, maar wordt ook op veel andere gebieden waarde toegevoegd aan de bestaande stad waar alle inwoners van meeprofiteren.

Voor een evenwichtige stad zijn naast investeringen in de fysieke omgeving ook investeringen in de veerkracht en draagkracht van de stad aan de orde. Werk is daarvoor van groot belang. Daarom worden de ambities op het gebied van de extra banen in deze periode gekoppeld aan investeringen in woningbouw, omdat het op een aantal plekken gaat om een stedelijke functiemix van wonen, werken en verblijven. Ook zijn gerichte investeringen aan de orde die structureel bijdragen aan de sociaaleconomische positie en ontwikkeling van inwoners van onze stad, met extra aandacht voor kinderen (onderwijs).

Met het financieel toetsingskader voor de Eneco-middelen borgen we dat de middelen terecht komen bij strategische investeringen die de verdiencapaciteit van de stad bevorderen en een verdeling die resulteert in een structureel begrotingsevenwicht.

ga terug